MADLENKA MUCHOMŮRKOVÁ

Madlenka muchomůrková je lesní skřítek polétavý. Jedná se o ohrožený druh. V celém Poodří se jich vyskytuje pouze několik desítek. Žijí převážně v lesích a s lidmi se nestýkají. Své domečky si staví ve starých pařezech a pod kořeny velkých stromů, kde mají spižírny s barvami a štětci a taky spoustu sušených muchomůrek a holubinek, ze kterých si rády vaří nejrůznější dobroty. Jsou velmi kamarádské a veselé. Když je hezké počasí, vyletí si na nějakou větývku poblíž svého domečku, pískají na kouzelné píšťalky krásné líbezné melodie a soutěží s ptáčky, kdo zahraje lepší koncert.
Madlenky jsou asi půl metru vysoké. Mají malá, ale špičatá ouška a dlouhé, žlutooranžové vlasy až na zem. Rády se parádí a tak, když mohou, dávají si do vlásků různě barevné mašličky a pentličky, které buď najdou v lese anebo dostanou od vodníka, za nějakou malou službičku. Oblékají se do dlouhých, růžových šatů, lehkých jako peříčka vzácných ptáků, takže to někdy vypadá, že se kolem nich vznáší mlha, zbarvená do červánků.
Tito skřítci mají taky své poslání a úkol. Čistí a zdobí klobouky muchomůrkám červeným, růžovým a tygrovaným a vytahují jim zapíchnuté jehličí, když spadne ze stromu. Rozsévají semínka pro další nová podhoubí a také se umí pořádně rozzlobit. A to hlavně ve chvíli, kdy najdou nějakou muchomůrku poničenou nebo s ukopnutým kloboučkem. Kdepak, to se přeci nedělá! Když pak nějakého ničemu přistihnou přímo, jak kope schválně do hříbku, vyletí mezi větvičky, schovají se mezi listí nebo do jehličí tak, aby je nebylo vidět, a po nezbedníkovi hodí tu největší šišku. To aby si pamatoval, že ničit lesní krásu se nevyplácí.